Cruciale week voor Val Saint-Lambert

Print
Het wordt een cruciale week voor de kristalfabriek Val Saint-Lambert in Seraing. Het bedrijf heeft sterk te lijden van de crisis in de glassector. In juni werd een akkoord bereikt tussen het Waals Gewest en de overnemers - een Portugees industrieel, voorzitter van de firma Vitrocrital, en de internationale groep Rossi - die de toekomst voor Val Saint-Lambert moest veilig stellen. Maar blijkbaar zit het dossier sindsdien vast. Bovendien zou de financiële toestand van de kristalfabriek slechter zijn dan verwacht.
Deze week, op 21 en 22 augustus, komen de aandeelhouders en de raad van bestuur samen en zullen de vakbonden worden ingelicht over de toekomst van Val Saint-Lambert. De overnemers kwamen met het Waals gewest (dat sinds '96 het bedrijf controleert) overeen een belang van 60 procent te nemen in de kristalfabriek. De komende drie jaar zullen ze 2 miljoen euro in het bedrijf investeren. Het Waals Gewest op zijn beurt, engageerde zich ertoe een kapitaalsverhoging van 1,4 miljoen euro door te voeren.

Sinds de goedkeuring door de Waalse regering, op 20 juni, van het plan tot overname, is er echter niets gebeurd. Bovendien is gebleken dat de financiële toestand van Val Saint-Lambert in juni veel slechter was dan verwacht. Op het kabinet van de Waalse minister van Economie, Serge Kubla, luidt het dat er geen reden is tot paniek. Bij Val Saint-Lambert werken zo'n 40 mensen.

.

Nu in het nieuws