Te veel dioxines bij Indaver

Print
De resultaten van de dioxinemeting bij een installatie van Indaver in de Antwerpse haven liggen veel hoger dan het bedrijf vrijdag liet uitschijnen. Mogelijk werd de norm 280 maal overschreden.
Afgelopen woensdag legde Indaver een thermische verwerkingsinstallatie stil die zoutzuur recycleert uit afvalstromen. Volgens de woordvoerder van het bedrijf was uit eigen metingen gebleken dat de norm minstens tienmaal werd overschreden.

De milieu-inspectie spreekt echter van een waarde die 280 maal hoger ligt dan de norm. "Dat resultaat was misschien 10 jaar geleden nog normaal, maar vandaag is het zeer uitzonderlijk", aldus de milieu-inspectie. De meting vond plaats op 24 juli. Toen de oven op 14 augustus werd stilgelegd, ging Indaver over tot nieuwe metingen. Als ook daaruit hoge overschrijdingen naar voren komen, is de zware vervuiling meer dan een toevallige piek. De milieu-inspectie vermoedt een structurele tekortkoming aan de oven en houdt hem voorlopig dicht.

Zaterdagnamiddag ontstond op dezelfde Antwerpse Indaver-vestiging een korte maar hevige rookontwikkeling. Toen de brandweer van Lillo ter plaatse kwam, was de rook alweer verdwenen. Volgens de brandweer was er een probleem met de ventilatie.

.

Nu in het nieuws