Parlement Irak stemt unaniem voor Saddam

Het 250 leden tellende Iraakse parlement heeft maandag unaniem ingestemd met de nominatie van Saddam Hussein voor een nieuwe zevenjarige termijn als president van Irak. "De stemming van vandaag tekent de volledige steun van het Iraakse volk voor onze held en president in het licht van de Amerikaanse agressie tegen ons land", aldus parlementsvoorzitter Sadoun Hammadi na het bekendmaken van de stemming.

AP Ned

De parlementaire instemming volgt een dag na het besluit van de Revolutionaire Commandoraad, het belangrijkste regeringsorgaan in Irak, om Saddam voor te dragen voor een nieuwe termijn als president. De Iraakse bevolking moet op 15 oktober in een referendum duidelijk maken of ze het voorstel van de regering steunt, al staat volgens westerse waarnemers vrijwel vast dat Saddam nooit bij referendum zal worden afgezet.

Saddam werd in 1979 tot president benoemd en is sindsdien partijleider, opperbevelhebber van het leger en voorzitter van de Revolutionaire Commandoraad. Sinds 1995 is hij eveneens premier. In de Verenigde Staten wordt sinds enige maanden gespeculeerd over een aanval op Irak om Saddam Hussein ten val te brengen.

Volgens de Amerikaanse president George Bush zijn er aanwijzingen dat Irak bezig is met de productie van massavernietigingswapens en zou Saddam ook het internationale terrorisme steunen. Alle Arabische bondgenoten uit de Golfoorlog hebben zich echter uitgesproken tegen een aanval op Irak en ook de westerse bondgenoten lijken tegen een militaire actie te zijn totdat er bewijs is gevonden voor de Amerikaanse beschuldigingen.

Nu in het nieuws