Paus blijft "tot het einde" aan

Paus Johannes Paulus II heeft maandag duidelijk gemaakt dat hij zijn missie "tot het einde" wil volbrengen. De 82-jarige paus zei dit op de laatste dag van zijn vierdaags bezoek aan Polen in een gebed tot de maagd Maria in het Poolse bedevaartsoord Kalwarie Zebrzydowska.

Belga

Voorafgaande aan zijn reis naar Polen ging zo vaak het gerucht dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk niet naar Rome zou terugkeren, dat het Vaticaan dit vorige week officieel tegensprak. In Kalwarie bad de paus tot Maria hem "de fysieke en psychische krachten te geven tot aan het eind van de missie die de Opgestane Christus mij heeft toevertrouwd".

De paus had zondag op het roepen van aanwezigen bij een misviering ('Blijf bij ons, paus') gereageerd met de woorden "U probeert mij ertoe te brengen Rome op te geven". Later die avond zei hij dat alleen God weet of hij naar zijn vaderland Polen kan terugkeren. "De afscheidsgroet voor iemand die weggaat, is 'Moge u terugkomen'. Ik hoop dat jullie mij dat ook toewensen".

Het wetboek van de Rooms-Katholieke Kerk, de Codex, noemt de mogelijkheid van een vrijwillig aftreden van de paus. Dit is echter nog maar één keer in de kerkgeschiedenis voorgekomen. Tot dusver had deze paus zelf zich niet over deze kwestie in het openbaar uitgelaten. Wel had hij zich al eens laten ontvallen "dat er geen twee pausen kunnen zijn".

Nu in het nieuws