Bijna 150 blanke boeren gearresteerd in Zimbabwe

In Zimbabwe zijn sinds vrijdag 147 blanke boeren opgepakt omdat ze weigerden op last van de regering hun land te verlaten. Dat heeft de politie zondag gemeld. Tussen de dertig en de veertig arrestanten zijn inmiddels op borgtocht vrijgekomen. De opgepakte boeren kunnen een gevangenisstraf van twee jaar en een geldboete opgelegd krijgen wegens het negeren van een regeringsbevel.

AP Ned

Ongeveer 2.900 blanke boeren in Zimbabwe was opgedragen voor 9 augustus te vertrekken opdat hun land verdeeld kon worden onder de zwarte bevolking. Honderden boeren hebben echter besloten niet van hun plaats te wijken.

Minstens twaalf boeren zijn sinds het verstrijken van het ultimatum aangevallen door politiemannen en gewapende voorstanders van het regeringsbesluit. In de hoofdstad Harare werd zaterdag een boer aangevallen die een maand geleden zijn boerderij al verruilde voor een onderkomen in de stad. Volgens een woordvoerster van Gerechtigheid voor Landbouw, een pressiegroep voor boeren, raakte de man gewond aan zijn hoofd en hebben de belagers zijn been gebroken.