Israël trekt leger terug uit Gaza en Bethlehem

Print
Israël zal maandag beginnen zijn leger terug te trekken uit de stad Bethlehem op de Westoever en Palestijnse gebieden in de Gazastrook. Dat hebben Israëlische en Palestijnse functionarissen zondagavond bekendgemaakt na drie uur durend overleg tussen de Israëlische minister van defensie Binyamin Ben-Eliezer en de Palestijnse minister van binnenlandse zaken Abdel Razak Yehiyeh in Tel Aviv.
Aan de terugtrekking is de voorwaarde verbonden dat "de Palestijnse kant de verantwoordelijkheid op zich neemt om de veiligheidssituatie te bedaren en het geweld te verminderen", aldus het Israëlische ministerie van defensie. De terugtrekking begint maandag en zal binnen 48 uur voltooid zijn.

Nabil Abu Rdeneh, een medewerker van de Palestijnse leider Yasser Arafat, zei dat de terugtrekking "de atmosfeer moet voorbereiden" voor verdere troepenterugtrekkingen uit Palestijnse gebieden. De Israëlische minister Ben-Eliezer zei eerder zondag op een kabinetsvergadering dat het aantal Palestijnse aanslagen op Israëliërs in de afgelopen week is afgenomen, maar dat dit vooral te danken is aan het optreden van het Israëlische leger.

Premier Ariel Sharon zei dat het in Israëls belang zou zijn om een politiek akkoord met de Palestijnen te bereiken dat leidt tot echte vrede, maar dat Israël door zal gaan met het aanpakken van "terreurleiders".

.

Nu in het nieuws