Nieuwe dijkdoorbraken in oosten van Duitsland

Door talloze dijkdoorbraken langs de Elbe is de situatie in het oosten van Duitsland in de nacht van zondag op maandag verder op de spits gedreven.

Alhoewel het niveau van de Elbe maandag nabij Wittenberg in de deelstaat Saksen-Anhalt daalde, brak een dijk op zeven plaatsen en moest een dorp worden geëvacueerd. Het oude stadscentrum waar Martin Luther ooit het startsein gaf voor de Reformatie is hooggelegen en bleef gevrijwaard van het natuurgeweld.

In het verder stroomafwaarts gelegen Dessau steeg het water echter en kwam een wijk onder water te staan na een dijkbreuk. Soldaten poogden nabij Bitterfeld een nieuwe dijk van vijf meter hoog te bouwen. Volgens het stadsbestuur is de situatie nog steeds gevaarlijk. Doel van de nieuwe dijk is de Moldau te beletten in een lager gelegen dagmijn te stromen. De stad en de chemische installaties zijn niet in acuut gevaar.

Bij Torgau in Saksen zijn de Elbedijken nog steeds "zo zwak als pudding", maar verder was de situatie stabiel. In de nacht van zondag op maandag daalde het water met vier centimeter per minuut naar 9,10 meter. Zondag waren enkele dorpen aan de rechteroever van de rivier na een dambreuk overstroomd, maar het 19.000 inwoners tellende Torgau, dat aan de linkeroever ligt, leek niet in gevaar.

In het stroomafwaarts gelegen Mühlberg in de deelstaat Brandenburg daalde het waterniveau maandagochtend naar 9,72 meter. Naar verwachting zal het hoogwater woensdag Maagdenburg, hoofdstad van de deelstaat Saksen-Anhalt, bereiken. Daarna wordt de watermassa verwacht in het noorden van Brandenburg. Daar zouden eventueel 20.000 mensen hun huizen moeten verlaten. In Noord-Duitsland is zondag ter voorbereiding op de komst van het water catastrofe-alarm uitgevaardigd.

In Berlijn spraken de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, de voorzitter van de Europese Commissie Romano Prodi en afgevaardigden uit Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije zondag met elkaar over de gevolgen van de verwoestende overstromingen. In Saksen en Saksen-Anhalt zijn dit weekeinde meer dan 80.000 mensen geëvacueerd.

Het natuurgeweld in Europa heeft tot nu toe aan 105 mensen het leven gekost. Geschat wordt dat de schade in Duitsland alleen al oploopt tot zo'n vijftien miljard euro.

Nu in het nieuws