CNN begint met uitzenden nieuwe terreurvideo Al-Qaida

De Amerikaanse nieuwszender CNN is zondag begonnen met het uitzenden van in Afghanistan verkregen videobanden waarop te zien is hoe leden van de terreurbeweging Al-Qaida getraind worden in hinderlagen, bommaken en gifgas bereiden. Op de banden is ook te zien hoe leden van de beweging leren mensen te ontvoeren. Het ziet er naar uit dat de banden zijn opgenomen voor 11 september 2001. In sommige banden zijn wel beelden gemonteerd van de aanslagen in New York en Washington.

CNN meldde dat correspondent Nic Robertson van een bron meer dan 250 banden in handen heeft gekregen en een tocht van meer dan zeventien uur vanuit Kabul maakte om het materiaal in een afgelegen gebied op te halen. Volgens Robertson is voor de banden niet betaald. De zender verklaarde de banden aan experts te hebben getoond om de echtheid van het materiaal vast te stellen. De krant New York Times, die een deel van de banden heeft gekregen, citeerde een expert die zei dat westerse inlichtingendiensten Al-Qaida mogelijk onderschatten.

"In samenhang met de eerder gevonden encyclopedie van de Jihad en andere handboeken, tonen de banden aan dat Al-Qaida in staat is tot nauwgezette planning bij de voorbereiding van een terreurdaad", zei Marcus Ranstorp, beoogd directeur van het terreurstudiecentrum (CSTPV) aan de Schotse University of St. Andrews. Een CNN-woordvoerder ontkende dat de zender door het netwerk van Osama bin Laden wordt gebruikt om berichten door te geven. "Natuurlijk letten wij altijd op geen propaganda uit te zenden", zei Christa Robinson. "Dit is duidelijk nieuwswaardig."

Delen van de banden zullen in de loop van de week worden uitgezonden. Maandag laat CNN gifgasexperimenten zien. Volgens de New York Times is te zien hoe een man een vloeistof loslaat in een glazen kooi waarin een hond zit. De vloeistof vormt een gas dat het dier doet overgeven. Het beest sterft na een tijdje, zo is op de band te zien.

Voor 11 september was al bekend dat terroristen met gif werkten. Ahmed Ressam, die terecht stond wegens het plannen van een aanslag op het vliegveld van Los Angeles, vertelde tijdens zijn proces over gifgasexperimenten in Afghaanse Al-Qaidakampen. Volgens een expert die door CNN werd geraadpleegd waren de banden waarschijnlijk alleen bestemd voor de leiding van Al-Qaida.

Nu in het nieuws