Kind en Gezin start gratis vaccinatie tegen hepatitis B weer op

Kind en Gezin is opnieuw gestart met de gratis vaccinatie van zuigelingen tegen hepatitis B. De vaccinatiecampagne lag sinds april 2001 stil omdat er problemen waren met leverancier Aventis Pasteur. Die heeft nu toch een grote voorraad vaccins geleverd.

Belga

Alle Vlaamse zuigelingen en adolescenten worden normaal gezien gratis ingeënt tegen hepatitis B (geelzucht). Maar sinds april vorig jaar kon Aventis Pasteur niet voldoende vaccins meer afleveren. Aventis zei dat dat te wijten was aan de Amerikaanse producent Merck, die bevoorradingsproblemen had omdat er vaccins wegens kwaliteitsproblemen waren afgekeurd. De overheid besloot toen de inenting van adolescenten prioritair voort te zetten en enkel die voor baby's op te schorten.

Tien dagen geleden heeft Aventis dan plots toch een grote hoeveelheid vaccins geleverd, zegt Van Kerschaver. "We zijn nu dus met een grote inhaaloperatie voor zuigelingen gestart. Begin september zullen we evalueren hoeveel er nog niet ingeënt zijn en hun ouders oproepen".

Geschat wordt dat ruim 60.000 baby's hun inenting niet op tijd hebben gekregen. "In de periode dat de vaccinatiecampagne onderbroken was, dienden jonge ouders zelf naar de apotheek om het vaccin te gaan, waar het wel beschikbaar was. Het vaccin wordt terugbetaald, maar met zo'n systeem was het bereik toch veel lager dan met de gratis campagne", aldus de wetenschappelijk directeur van Kind en Gezin.

Hepatitis B is een leverziekte die overgedragen word door nauw lichaamscontact. Van Kerschaver benadrukt dat het te laat krijgen van het vaccin niet zo erg is en dat de bescherming kan ingehaald worden.

Nu in het nieuws