Apen hebben geen 'taalgen'

Waarom kunnen apen niet praten? Een Brits-Duits onderzoeksteam boog zich over die vraag en ontdekte dat onze verre neefjes het essentiële taalgen FOXP2 ontberen. Dat meldt het Britse magazine Nature woensdag op zijn website.

Vorsers van het Max Planck-instituut in Leipzig en het Wellcome Trust Center for Human Genetics in Oxford wilden napluizen of het gen FOXP2, dat de mens in staat stelt om te spreken, ook voorkomt bij dieren, en dan vooral bij grote apen.

FOXP2 werd pas onlangs geïdentificeerd door andere biologen en zou verantwoordelijk zijn voor de productie van een proteïne die onmisbaar is voor het functioneren van verschillende taalzones. Bij afwezigheid van FOXP2 ondervindt een mens moeilijkheden om woorden te onderscheiden en goede zinnen te formuleren.

De onderzoekers vonden het gen niet terug bij dieren, zelfs niet bij chimpansees, die evolutionnair gezien toch het dichtst bij de mens staan. Apen zijn dus niet in staat om het menselijke woord te imiteren. Wel is gebleken dat vooral chimpansees via gebarentaal toch tot verrassende vormen van communicatie in staat zijn.

Nu in het nieuws