Grieks beelden-project jaagt archeologen in gordijnen

In Griekenland lopen archeologen en milieuactivisten storm tegen het voornemen van twee burgemeesters, op een rotsheuvel een gigantisch portret van de legendarische Alexander de Grote te laten uitkappen. Het idee, geïnspireerd op de vier presidentiële hoofden op het Amerikaanse Mount Rushmore, is niet toevallig afkomstig van Amerikanen met Griekse roots.

De Griekse Yankees willen in het noorden van Griekenland een monumentaal beeld, 80 bij 57 meter, van de ruim 2.300 jaar geleden overleden Macedonische (!) wereldveroveraar laten houwen. De financiering, ruim 30 miljoen euro, is al in Griekse amforen en kruiken. Een bouwvergunning van het ministerie van economische zaken is er ook al.

Maar over het artistieke gehalte van het project heerst minder enthousiasme. "Nieuw-Griekse kitsch", schimpte donderdag de Atheense krant Kathimerini. Al even boos zijn 's lands archeologen: zij noemen het project "monsterlijk", onder meer omdat de gigantische dimensies van de Alexander-in-spé absoluut niet passen in het Noord-Egeïsche landschapsbeeld.

Milieuorganisaties zijn van plan de twee toerismegeile burgemeesters van de stadjes Asprovalta en Wrasnasder de - ironisch bedoelde - prijs als 'Inspiratoren van het grootste cultuurimperialisme' te verlenen.

Nu in het nieuws