Wateroverlast in Tsjechië wordt rampzalig

Nu het peil van de Moldau in Praag langzaam daalt, wordt de situatie stroomafwaarts in het noorden van Tsjechië steeds rampzaliger. Delen van de stad Usti nad Labem worden geëvacueerd omdat het er niet meer veilig is.

Ook inwoners van Terezin (Theresienstadt) moeten hun huizen verlaten. Verder gaat aandacht uit naar een chemische fabriek ten noorden van Praag. Deze fabriek ligt aan de Elbe, die ten noorden van de Tsjechische hoofdstad met de Moldau samenvloeit. Het complex raakte sterk vervuild in de tijd dat Tsjechië samen met Slowakije het communistische Tsjechoslowakije vormde en het staat nu voor het grootste deel blank. Leden van de milieuorganisatie Greenpeace onderzoeken of er gifstoffen in het water terecht zijn gekomen.

In Praag zelf is het water aan het dalen, maar het zal volgens deskundigen nog dagen duren voor de stad van alle overlast is verlost. Bijna 10 procent van de stad liep deze week onder. Duizenden geëvacueerde Tsjechen zullen voorlopig in hun noodonderkomens moeten blijven. Het water zakt nu zeven centimeter per uur. Het komt via de Elbe onder meer langs Dresden. Deze Duitse stad staat al voor een deel onder water.

Nu in het nieuws