Blik verdwijnt als onafhankelijk blad

BLIK Het doek valt over Blik, de Vlaamse tabloid die grossiert in sensatie en sappige berichten over bekende lieden. De uitgever laat Blik samensmelten met het brave zusterblad TV Familie. Naar verluidt gebeurt dat mede onder druk van geërgerde BV's, die de onplezierige onthullingen over hun privé-leven beu waren. Sommige Vlaamse vedetten reageren in ieder geval opgelucht op het verdwijnen van hun kwelgeest.
BR>
Op 17 september verschijnt het weekblad Blik voor het laatst in zijn huidige vorm. De Vlaamse tabloid moet van hogerhand samensmelten met TV Familie, dat bij dezelfde uitgever zit. "Het is de bedoeling om in het najaar TV Familie en Blik naar elkaar toe te laten groeien, om samen sterker te staan", legt Blik-hoofdredacteur Frank Schraets uit. Blik stond geboekstaafd als roddelblad, met onder andere smeuïge verhalen over het privé-leven van BV's. Enkele VTM-gezichten zijn over die onzachte aanpak gaan klagen bij Christian Van Thillo, opperhoofd bij De Persgroep, mede-eigenaar van VTM en uitgever van Blik.

Binnen de eigen mediastal lag het sensationele paparazzi-gehalte van Blik ook moeilijk. De hoofdredacteur van De Morgen deed een oproep om het blad niet te kopen, soms snoepten Blik-reporters vliegen af van Dag Allemaal,...

De tabloid moest dus gemuilkorfd worden? "Dat gevoel heb ik niet", oppert Schraets. "Ik kan de logica van de directie wel volgen: samen staan de bladen sterker. TV Familie zit op een verkoop van 120.000 exemplaren, zij zijn zeer sterk gegroeid de voorbije 2 à 3 jaar. Wij halen een verkoop van 75.000 stuks en hebben niet veel groeiperspectief meer. Een samensmelting kan onze positie versterken in de competitieve tijdschriftenmarkt. In eerste instantie blijven beide titels naast elkaar bestaan, maar met een min of meer gelijke inhoud."

Maar Schraets wil niet gezegd hebben dat Blik een coverblad wordt: "Het is de bedoeling om de sterkste elementen van de twee bladen samen te brengen." Veerle Destoop, hoofdredactrice van TV Familie, zal het 'tweelingblad' leiden. Frank Schraets mag "iets anders" gaan doen binnen De Persgroep.

.

Nu in het nieuws