Rogge sluit niet uit dat uitslag Spelen herbekeken wordt

Print
Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft zaterdag gezegd dat hij niet uitsluit dat de uitslag van het kunstschaatsen op de Olympische Winterspelen van Salt Lake City herbekeken wordt, als blijkt dat de competitie vervalst werd.
BR>
"Het kunstschaatsen van het programma van de Spelen halen zou een foute beslissing zijn. We gaan het kind niet met het badwater weggooien", liet de Belg weten. "Een herziening van de uitslag is echter niet onmogelijk", voegde hij er aan toe. "Op dit moment sluit ik niets uit."

"Ik ben ontdaan door wat ik gelezen heb. We hebben informatie gekregen van het FBI, maar we kennen de ganse waarheid nog niet", aldus Rogge over de arrestatie van de Rus Alimzhan Tokhtakhounov. Die wordt er van beschuldigd de kunstschaatscompetitie in Salt Lake City te hebben vervalst met de hulp van de Franse en Russische federaties. Tokhtakhounov is woensdag in Italië aangehouden.

Tokhtakhounov zou lid zijn van de Russische maffia. De arrestatie van de man was het resultaat van de samenwerking van Interpol, Europol en de FBI. De operatie 'East Money' wordt nog altijd voortgezet. De Rus van Oezbeekse origine wordt vastgehouden in Venetië.

Volgens het New Yorkse parket en de veiligheidsdienst FBI zou Tokhtakhounov ervoor gezorgd hebben dat de Russen het paarrijden op de Spelen in Salt Lake City wonnen. Als tegenprestatie zou hij dan een uit Rusland afkomstige Franse het ijsdansen hebben laten winnen (Marina Anissina won met haar partner Gwendal Peizerat goud, nvdr). De FBI zegt dat ze voor de beschuldigingen bewijzen heeft via opgenomen telefoongesprekken. Tokhtakhounov wordt door de FBI beschuldigd van fraude en samenzwering. Bij een veroordeling riskeert hij een gevangenisstraf van vijf jaar.

.

Nu in het nieuws