Zeeuwse portretten in Brugge

1901 Naast de grote tentoonstellingen zit het cultureel jaar in Brugge vol kleine verrassingen. Zo is er 100 Zeeuwse portretten, een boeiende tentoonstelling met portretten van gewone Zeelanders, geboren van 1901 tot 2000.
BR>
De Zeelanders die aan de tentoonstelling hebben meegewerkt, zijn door een persfotograaf gefotografeerd. Naast die realistische weergave hangen kunstige portretten, zelfgemaakt of aangeleverd door een kunstenaar. In de catalogus lees je de levensverhalen van de 100 Zeelanders, opgetekend door journalisten van de Provinciaalse Zeeuwse Courant.

Naast de tentoonstelling is er ook nog een installatie, die de naam 100 jaar schoonheid kreeg en gelijktijdig met de tentoonstelling te zien is. Het werk verbeeldt het leven als een cyclus en maakt de ontwikkeling zichtbaar van kind naar bejaarde. De oudste deelnemer is 100, de jongste 1 jaar. Allemaal ademen ze één keer in en uit. Bij het inademen verandert het beeld van onscherp naar scherp om bij het uitademen weer onscherp te worden. Op dat moment vloeit het beeld over in dat van een persoon die één jaar ouder is. Het hele onscherp-scherp-onscherp-proces herhaalt zich tot de 100 jaar bereikt is. De beelden worden begeleid met de geluiden van de ademhaling, het ruisen van de wind, het tikken van de klok en het geluid van de branding. De moeite.
100 Zeeuwse Portretten en 100 Jaar Schoonheid, Belfort/Jan Garemynzaal, Markt 7. Toegankelijk t/m 28 juli van 10 tot 18u (maandag gesloten). Surf ook eens naar www.100zeeuwseportretten.nl.

.

Nu in het nieuws