IJstijden hebben te maken met positie Aarde in de Melkweg

Nieuw onderzoek suggereert dat de ijstijden het gevolg zijn van "onze" relatieve positie ten opzichte van de spiraalarmen van de Melkweg. Dit heeft de Volkssterrenwacht Urania op zijn website gemeld.

Belga

Onderzoekers van de universiteit van Toronto en de universiteit van Jeruzalem hebben correlaties gevonden tussen de fluxverandering in kosmische straling die de Aarde bereikt, en de geologische bewijzen dat er zich de afgelopen miljarden jaren een aantal ijstijden hebben voorgedaan op onze planeet.

De spiraalarmen van de Melkweg zijn geen statische structuren. Niet alleen bewegen zij doorheen de ruimte, ze hebben ook niet overal dezelfde dichtheid. Terwijl sommige gebieden vrij stabiel blijven, zijn er ook gebieden waar volop sterren ontstaan en ook terug sterven als spectaculaire supernova's.

Wanneer de Aarde zich nabij een spiraalarm bevindt waarin volop supernova's ontstaan, zal zij meer blootgesteld staan aan allerhande kosmische straling die de ruimte wordt ingestuurd door de exploderende sterren in kwestie.

Om echter te bewijzen dat er een verband bestaat tussen een hoge concentratie van kosmische straling waaraan de Aarde wordt bootgesteld en het klimaat op de planeet, zijn er geologische bewijzen nodig die aantonen dat beide gebeurtenissen tegelijkertijd voorkwamen.

Om uit te vissen aan hoeveel kosmische straling onze blauwe planeet de afgelopen miljarden jaren blootgesteld stond, en in welke periode de flux het hoogst was, maakten de onderzoekers gebruik van 42 ijzermeteorieten waarvan de leeftijd reeds bepaald werd. Uit het onderzoek van deze meteorieten kon men afleiden dat stralingsflux varieert met een periode van ongeveer 143 miljoen jaar.

Dit stemt zeer goed overeen met de momenten waarop er zich ijstijden hebben voorgedaan op Aarde. Tevens komt deze periode overeen met de periode waarbij ons zonnestelsel zich relatief dicht in de buurt van grote, actieve spiraalarmen zou hebben bevonden. Het model dat de onderzoekers met hun research hebben opgesteld, plaatst ons momenteel in de nasleep van een grote ijstijd, aldus nog Urania.