Koken met je betovergrootmoeder

Het

Hanzekookboek

wil de kookkunst uit de 14de en 15de eeuw laten herleven. Het boek belooft dan ook de lekkerste recepten uit de Europese hanzesteden. Dat kan wel zijn, maar de hanzen dateren uit de Middeleeuwen, zodat bepaalde gerechten op zijn minst vragen zullen oproepen.

brousseeuw

BR>

Het boek combineert het koken met een historische schets van een vervlogen periode. De Hanze was een verbond van vooral Noord-Duitse rondtrekkende kooplui. Via de handelaarsgilden vormden steden later een hanzeverbond, waarin de handel werd beschermd.

In het Hanzekookboek volg je het spoor van de handelaars door tachtig Europese hanzesteden in de 14de en 15de eeuw. Tegelijk leer je de gewoonten van die tijd kennen. Eén ervan is het wantrouwen van de zuiverheid van het water. Dus werd er letterlijk gegóten met wijn en bier. Dat merk je ook in gerechten. Zelfs simpele, nu alcoholvrije, Hollandaisesaus uit Brugge krijgt een pilsje. Antwerpen serveert mosselsoep met een geut bier er in.

Veel van de gerechten zijn nogal omslachtig te bereiden en vaak wordt naar vetten gegrepen. Dat is normaal want de auteur wilde zo authentiek mogelijk zijn. Omdat dat niet altijd lukte, wordt bij Dinantse gerechten dan eens trappist van Westmalle gebruikt, maar ook Corsendonck en Cuvee De Koninck.

Hanzekookboek, uitgeverij Terra/Lannoo, ism Bureau Hanzesteden, 180p, 15,95 euro.