Vrouwen zijn beter in bed

Vlamingen slapen lang en kruipen vroeg onder de wol. Om 23 uur ligt bijna zestig procent in bed. «Maar wie slaapt er nu het langst?», wil Ria Cleeren weten. «De man of de vrouw?»

Koen Verstraeten

BR>

Uit het tijdsbestedingsonderzoek van de VUB blijkt dat vrouwen wekelijks bijna twee uur langer slapen dan mannen. Bijna 40% van de beschikbare tijd gaat naar slapen en rusten: bij vrouwen is dat net geen 64.30 uur, bij mannen bijna 62.30 uur. Als we persoonlijke verzorging (inclusief eten en drinken) daarbij tellen, dan besteedt de Vlaming bijna 50% van zijn tijd aan het in stand houden van zijn organisme.

Toch zullen alle vrouwen beweren dat zij het slaapmeubel als eerste moeten verlaten. Vanwaar dan deze tegenstelling? Er is een essentieel verschil tussen 'slaaptijd' en 'ligtijd'. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat vrouwen dieper (en beter) slapen dan mannen. Een vrouw kan dus best als eerste opstaan, maar toch lekker diep geslapen hebben. Het gebeurt wel vaker dat het enige beeld wat een man ziet tijdens zijn slaap, het plafond is. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat vrouwen daardoor langer leven. Dus als mannen het slaapgedrag van hun vrouw kopiëren, zijn ze in staat om de levensverwachting tot zeven jaar te verlengen. Wat een goede nachtrust al niet kan doen.

Waarom slapen vrouwen beter? «Het slaappatroon van de vrouw is veel stabieler», legt VUB-professor Cluydts uit. «Vrouwen hebben op het gebied van slapen zelfs tien jaar voorsprong op de mannen. Een slaappatroon van een vrouw van 60, komt overeen met dat van een 50-jarige man. Oorzaak? Het is hormonaal bepaald. Vrouwen kunnen veel beter overweg met een slaaptekort. Door de dag is een vrouw veel geconcentreerder en alerter dan een man die te weinig uren onder de wol heeft doorgebracht. Zo is het ook door de natuur bepaald dat vrouwen woeliger zijn in bed. Dat maken ze vaak met handen en voeten duidelijk. Komt hoofdzakelijk omdat veel vrouwen een tekort hebben aan ijzer en mineralen.»

«Dat vrouwen ouder worden, zou ik niet geheel toeschrijven aan de slaap», gaat Cluydts verder. «Ik denk eerder dat vrouwen vaker hun emoties tonen en hun pijn uiten. Alleszins gemakkelijker dan de mannen. Vrouwen gaan ook frequent bij de dokter langs, waar een man redeneert 'wat vanzelf komt, zal wel vanzelf weggaan'.»

Een slaaptekort kan ernstige gevolgen hebben. «Als ik zie hoe de jeugd soms tot zes uur op stap gaat, stel ik mij ernstige vragen bij hun slaappatroon», aldus professor Cluydts. «Een avondje stappen komt overeen met een jetlag die je krijgt na een reisje Brussel-Los Angeles. Veel mensen onderschatten het belang van een goede nachtrust. De effecten op korte duur zijn bekend, maar het is net op lange termijn dat we de gevolgen willen onderzoeken. En dat is voorlopig nog onontgonnen terrein.»

Nu in het nieuws