Je lektriciteitsfactuur wordt merkbaar lager

Dertig, veertig of zelfs meer euro minder betalen? Sinds enkele dagen vallen overal in Vlaanderen de elektriciteitsfacturen in de bus met een onmiskenbare vermindering. Een foutje? Hoegenaamd niet. In uitvoering van de 100 kWh gratis elektriciteit die Vlaams minister Steve Stevaert vorig jaar aankondigde voor elk gezinslid in Vlaanderen is Electrabel nu begonnen met de concrete verwerking.

BR>

Sinds 1999 heeft elke 'huishoudelijke leveringsplaats' in Vlaanderen (zeg maar elk Vlaams gezin) recht op 100 kWh gratis elektriciteit per jaar. Vorig jaar besliste Vlaams minister Steve Stevaert (SP.A) dat daar per gedomicilieerde nog eens 100 kWh gratis zou worden aan toegevoegd. Voor een gemiddeld gezin komt de vermindering neer op 52,3 euro.

Na een robbertje vechten met federaal staatssecretaris Olivier Deleuze (Ecolo) kon Stevaert zijn zin doordrukken en werd zijn voorstel op 19 oktober 2001 in een decreet bekrachtigd. De maatregel zou op 1 januari ingaan.

Aanloop

"Uiteraard konden wij dat niet in een oogwenk realiseren", licht woordvoerder Simon Van Wymeersch van Electrabel Vlaanderen toe. "Wij moesten eerst alle gegevens verwerken. Daartoe moesten wij het Rijksregister aanspreken en dat vergde vooraf dan weer toestemming van alle schepencolleges om over die gegevens te mogen beschikken. Pas na die aanloopperiode konden wij daadwerkelijk overgaan tot het verrekenen van deze bijkomende 100 kWh gratis elektriciteit per jaar per gezinslid."

De bedoeling was en is deze verrekening te doen bij de jaarlijkse eindafrekening. Maar die is natuurlijk niet bij iedereen gelijk en inmiddels had Electrabel zijn aanloopfase nodig. "Daarom beslisten wij voor alle klanten die normaliter hun jaarlijkse verrekening krijgen tussen 1 januari en 30 juni, om deze bijkomende 100 kWh dit jaar voor hen te verrekenen op de eerstvolgende tussentijdse factuur. Zowat de helft van de bevolking krijgt daarom nu de korting", weet Van Wymeersch.

Wie daarentegen in juli of een van de volgende maanden normaliter zijn jaarafrekening ontvangt, krijgt zijn bijkomende 100 kWh gratis elektriciteit bij die eindfactuur. Voor sommigen is dat dus pas december. Nieuwe abonnees krijgen een verrekening a rato van hun aantal maanden dat ze dit jaar verbruiker zijn.