Nederland wil zachte dood voor satellietsysteem

De Nederlandse minister Zalm (financiën) hoopt dat het Europese satellietsysteem Galileo nooit van de grond zal komen. Een 'zachte dood' van het miljardenproject is volgens de minister 'een heel mooie uitkomst'. Nederland krijgt vooralsnog weinig steun voor zijn harde opstelling.

GPD

BR>

Zalm noemt het een 'veeg teken' dat het bedrijfsleven tot nog toe geen cent in Galileo wil investeren. Daardoor dreigen de geraamde kosten (140 miljard frank) geheel voor rekening te komen van de lidstaten in de Europese Unie. De minister riep zijn EU-collega's gisteren (maandag) op een definitief besluit over het ontwikkelen en lanceren van de dertig navigatiesatellieten uit te stellen.

Zalm betitelde Galileo als een 'witte olifant': een nutteloos maar zeer duur project. "In financiële kringen kennen we al de kamelenneus, mooie plannen waarvan je pas later de financiële bulten ontdekt. Daarnaast bestaan er de 'witte olifanten'. Galileo is volgens mij een witte olifant met een kamelenneus", aldus Zalm.

De Europese Commissie verwerpt de Nederlandse kritiek op het satellietsysteem. Commissievoorzitter Prodi en Eurocommissaris De Palacio (transport) verwachten 140.000 nieuwe banen van Galileo. Daarnaast is de EU niet meer afhankelijk van het Amerikaanse GPS (Global Positioning System), het satellietsysteem dat al jaren gratis voor iedereen bruikbaar is.