Jonge Europeanen vinden moeilijker werk

Voor jongeren (onder de 25 jaar) is het in Europa het afgelopen jaar moeilijker geworden om aan een job te geraken. In de twaalf landen van de eurozone kwam de werkloosheidsgraad bij hen in juni uit op 16,7 procent, in de vijftien EU-lidstaten was dat 15,5 procent. Een jaar geleden bedroeg de werkloosheid nog respectievelijk 15,7 procent en 14,6 procent.

Belga

BR>

Hoewel de werkloosheid in Europa nog steeds meer vrouwen dan mannen treft, viel er het afgelopen jaar vooral bij mannen een stijging te noteren. In de eurozone steeg de werkloosheid bij mannen van 6,7 procent naar 7,2 procent, bij vrouwen ging het om een toename met 0,2 procent (tot 9,9 procent in juni 2002). In de hele EU ging de werkloosheid bij mannen met 0,5 procent omhoog tot 6,9 procent, bij vrouwen was er een stijging van 8,5 procent naar 8,8 procent.

In Oostenrijk, Nederland, Ierland en Luxemburg steeg de werkloosheid het afgelopen jaar relatief het meest, maar in vergelijking met de rest van de EU scoren die landen nog vrij goed. In Finland en Denemarken gingen de werkloosheidscijfers naar beneden.

Spanje was in juni met 11,5 procent nog steeds het euroland met het meest werklozen. Frankrijk (9,2 procent), Finland (8,9 procent), Duitsland (8,3 procent) en België (6,9 procent) volgen. Gecorrigeerd door seizoenseffecten waren er in juni van dit jaar 11,6 miljoen werklozen in de eurozone. In de hele EU zaten er 13,6 miljoen mensen zonder job.