IMF negatiever over Amerikaanse economie

De aanhoudende dalingen op de effectenbeurzen en de boekhoudschandalen dreigen de groeivooruitzichten van de Amerikaanse economie te ondermijnen. Het IMF overweegt daarom zijn prognoses voor 's wereld grootste economie aan te passen.

Belga

BR>

Het IMF ging in april voor de Verenigde Staten nog uit van een economische groei van 2,5 procent dit jaar en 3,25 procent in 2003. Deze percentages worden "waarschijnlijk" verlaagd in de komende World Economic Outlook, aldus het IMF. Dit halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie verschijnt komende maand.

Volgens het IMF zijn de risico's dat het vertrouwen van consumenten en bedrijven verder afneemt, toegenomen door de kelderende aandelenkoersen en boekhoudschandalen. Ook is het fonds bezorgd over de winstgevendheid van het Amerikaanse bedrijfsleven en over de bereidheid van ondernemingen om te investeren.

Mocht het vertrouwen in de Amerikaanse economie niet aantrekken, dan is er volgens enkele IMF-directeuren ruimte voor een verdere verlaging van de rente in de VS. Het belangrijkste rentetarief van het Amerikaanse centralebankenstelsel staat nu op 1,75 procent, het laagste niveau in meer dan veertig jaar.