Europese effectenbeurzen herstellen licht

De aandelenkoersen op de toonaangevende effectenbeurzen in Europa hebbben zich in de loop van dinsdagmorgen hersteld van de scherpe dalingen kort na opening. Zo ook de BEL 20. Onder invloed van de nieuwe daling van Wall Street maandagavond verloor de index tot 3,47 procent alvorens te stijgen tot 2.048 punten.

Belga

BR>

Ook de AEX-index op de beurs in Amsterdam stond tegen het eind van de ochtend 1,5 procent hoger op 328,15. Frankfurt steeg zelfs ruim 2 procent, terwijl Parijs bleef steken op een winst van 0,2 procent. Londen bleef licht op verlies staan (0,25 procent).

De plotselinge ommezwaai was het gevolg van de verwachting dat de Amerikaanse aandelenkoersen zullen opveren. Een handelaar in Amsterdam spreekt van een technisch herstel. "De markt is de laatste tijd erg ver naar beneden doorgeschoten en een herstel was te verwachten, al wist niemand wanneer. Dat lijkt nu dus te gebeuren".

In New York daalden maandag de belangrijkste indices voor de derde achtereenvolgende dag sterk, nadat nieuwe macro-economische cijfers hadden aangetoond dat de Amerikaanse economie het moeilijk heeft. Onder invloed van de kelderende koersen op Wall Street sloot de effectenbeurs in Tokio dinsdag met fors verlies. De Nikkei-index zakte met 2,1 procent tot 9501,01 punten.

Ook de overige beurzen in het Verre Oosten gingen ook omlaag. De Hang Seng-index in Hongkong, na Tokio de belangrijkste beurs in Azië, zakte 1,6 procent. De Kospi-index in Zuid-Korea sloot met een verlies van 0,3 procent. De beurs in Sydney raakte 0,8 procent kwijt.

Nu in het nieuws