Waarschuwing bij verwoesting Palestijnse huizen onnodig

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft dinsdag bepaald dat het leger niet verplicht is om de familieleden van aanslagplegers wiens huizen worden vernield, van te voren hiervan op de hoogte te stellen. Mensenrechtenorganisaties hadden hierover een zaak aangespannen uit naam van circa vijftig families van Palestijnse militanten.

BR>

Op deze manier zouden de Palestijnen tijd krijgen om de beslissing van het leger hun huizen te vernielen, aan te vechten bij een rechtbank. Maar het Hof nam het tegenargument van het leger over dat de vernielingen onder 'militaire operaties' vallen en dat het leven van soldaten in gevaar kan komen als er van te voren een waarschuwing wordt uitgegeven.

De rechters voegden daar echter wel aan toe dat als duidelijk is dat de militairen geen risico lopen, de Palestijnen wel tijd dient gegund om naar de rechter te stappen. Volgens Israël is het vernielen van de huizen van de families van aanslagplegers een manier om hen van hun daad te weerhouden. Maar Palestijnen en linkse Israëlische parlementsleden vinden dat een dergelijke maatregel neerkomt op collectieve straf, wat verboden is onder het internationale recht.

Nu in het nieuws