Oostenrijkers dwingen debat af over aankoop Eurofighters

Print
Ruim 600.000 Oostenrijkers, meer dan 10 procent van de bevolking, hebben een petitie getekend tegen de aankoop van 24 Eurofighters waartoe de centrumrechtse regering eerder deze maand heeft besloten. Dat betekent dat de petitie door het parlement moet worden behandeld.
BR>
De campagne, georganiseerd door de 24-jarige Rudolf Fussi en gesteund door de Groenen, de studentenbond en de Sociaal-Democratische Partij, zou aan 100.000 handtekeningen al genoeg hebben gehad om een parlementair debat af te dwingen.

De kans dat de tegenstanders de transactie kunnen tegenhouden lijkt miniem, want de coalitie van de Volkspartij van premier Wolfgang Schüssel en de Vrijheidspartij van vice-kanselier Susanne Riess-Passer heeft in het parlement een ruime meerderheid. Fussi zei echter dat hij ervoor zou zorgen dat de "oorlogsmachines" Oostenrijk niet binnenkomen. Hij zei dat de regering expres de zomer had gekozen om de omstreden transactie erdoor te drukken omdat dan veel Oostenrijkers op vakantie zijn, wat de respons op zijn actie nog indrukwekkender maakt.

De regering besloot op 2 juli de kleine Oostenrijkse luchtmacht uit te rusten met nieuwe Eurofigher Typhoons, geproduceerd door het Europese consortium EADS. Volgens de tegenstanders heeft Oostenrijk die als neutraal land en EU-lid helemaal niet nodig. Bovendien zijn zij ervan overtuigd dat de prijs uiteindelijk veel hoger zal uitkomen dan de 1,8 miljard euro die de regering nu voorziet.

.

Nu in het nieuws