Turkije ontkent geheime afspraken met Rusland over Koerdische staat

Print
De Turkse minister van buitenlandse zaken, Sukru Sina Gurel, heeft dinsdag ten stelligste ontkend dat Turkije en Rusland een geheime overeenkomst hebben gesloten. Zij zouden hebben afgesproken om de oprichting van een onafhankelijke Koerdische staat in het noorden van Irak te voorkomen.
BR>
Het liberale dagblad Radikal publiceerde dinsdag een artikel waarin gewag wordt gemaakt van de geheime overeenkomst die zou zijn gesloten in het licht van de Amerikaanse dreigementen om de Iraakse leider Saddam Hussein ten val te brengen. De krant beweert dat de minister de berichten had bevestigd.

Gurel zei tegen journalisten dat er voor "geheime deals" geen plaats is in de Turkse politiek. "Natuurlijk zouden we kunnen hebben gesproken over regionale kwesties in onze landen, maar van een geheime overeenkomst met Rusland (...) is geen sprake", aldus Gurel. "Het krantenbericht is geen weergave van de waarheid."

De Turken vrezen dat de val van Saddam zal leiden tot de oprichting van een Koerdische staat in Noord-Irak. Een dergelijk scenario zou de Koerden in Turkije kunnen motiveren hetzelfde te bereiken.

.

Nu in het nieuws