Hiroshima herdenkt atoombom 1945

Print
KOIZUMA Duizenden mensen hebben dinsdag in het Japanse Hiroshima herdacht dat 57 jaar geleden de eerste atoombom viel en hun stad met de grond gelijk maakte. In zijn toesprak benadrukte premier Junichiro Koizumi niet af te zullen wijken van zijn anti-kernwapenbeleid.
BR>
Op 8.15 uur plaatselijke tijd namen de zeker dertigduizend aanwezigen een minuut stilte in acht, het tijdstip waarop een Amerikaanse B-29 de atoombom liet vallen en zeker 140.000 mensen het leven ontnam en honderdduizenden anderen verminkte of voor de rest van hun leven ziek maakte. Drie dagen later viel een tweede atoombom op Nagasaki, waarbij 70.000 mensen omkwamen. Op 15 augustus 1945 gaven de Japanners zich over en kwam een eind aan de Tweede Wereldoorlog.

Koizumi onderstreepte in zijn toespraak opnieuw dat Japan geen kernmacht wil zijn. De premier heeft al eerder onrust proberen weg te nemen die ontstond toen een woordvoerder van het kabinet in mei opmerkte dat het Japan niet wettelijk verboden is om kernwapens te bezitten. "Als het enige land in de geschiedenis dat een atoomaanval heeft meegemaakt, wil ik benadrukken dat Japan vasthoudt aan een grondwet die oorlog afkeurt en drie principes naleeft: het niet bezitten, niet produceren en niet binnenlaten van kernwapens", aldus Koizumi.

.

Nu in het nieuws