Wijngaarden Noord-Italië geruïneerd door hagelstormen

Print
Niet alleen vakantiegangers aan het Gardameer zijn het slachtoffer geworden van de hagelstormen die het afgelopen weekeinde Noord-Italië geselden. Veel wijnboeren zagen hun oogst door hagelstenen ter grootte van tennisballen geheel verloren gaan.
BR>
Giancarlo Panarella, directeur van de landbouwcoöperatie Agrotec, zei maandag dat vele maanden werk in enkele uren tijd teniet waren gedaan. Hij merkte op dat de hagelstenen wel 700 gram wogen en ook veel olijfbomen, perzikbomen en maïsplanten hadden vernield. Zware schade liepen wijngaarden op in de regio Veneto, waar Bardolino en Valpolicella worden geproduceerd. Ook de productie van Franciacorta, Barbera en Sangiovese zou grote schade hebben geleden.

De Italiaanse Landbouworganisatie zei dat het te vroeg was voor een reële schatting van de schade, maar die zou minstens 200 miljoen euro bedragen. Deskundigen zeiden dat gevreesd moet worden dat de kwaliteit van de wijn dit jaar onder de kou zal lijden. De oogst zou 5 procent minder kunnen zijn dan normaal.

.

Nu in het nieuws