"FIS vergaderde in Herstal"

Volgens het Franse persagentschap AFP heeft het congres van het Islamitische Reddingsfront (FIS) afgelopen weekeinde plaatsgevonden in Herstal, nabij Luik. De politie van Herstal en het parket van Luik weten hierover niets.

BR>

Volgens dezelfde bron zou Rabah Kébir tijdens het congres afgezet zijn als voorzitter van het uitvoerend orgaan van de beweging in het buitenland. Kébir wilde de gewapende strijd tegen het regime in Algerije opgeven.

De afgevaardigden op het congres zouden ook het uitvoerend orgaan zelf hebben ontbonden. Tegen eind september zou die opnieuw moeten samengesteld worden. Tenslotte zou ook beslist zijn om centrale raad van de FIS uit te breiden van 48 naar 61 leden. Kébir en zijn kompanen zouden ook uit deze raad geweerd zijn, evenals Ahmed Zaoui, de vroegere nummer drie van het FIS.

Volgens de bron van AFP was deze laatste niet aanwezig in Herstal. Hij is geen onbekende voor het Belgische gerecht. Hij kwam in 1993 naar België, maar zijn aanvraag voor politiek asiel werd geweigerd. In 1995 werd hij samen met een tiental andere personen aangehouden in het kader van een politieoperatie gericht tegen extremistische islamitische bewegingen.

In eerste aanleg werd hij vrijgesproken. In beroep had hij vier jaar cel gekregen. Na het uitzitten van zijn straf, kreeg hij van de Belgische autoriteiten huisarrest. Uiteindelijk vluchtte hij naar Zwitserland, waar hij werd uitgewezen naar Burkina Faso.

Nu in het nieuws