Dewinter en Haider ontmoeten elkaar weer

Print
Vlaams Blok-voorman Filip Dewinter en het boegbeeld van de Oostenrijkse FPö Jörg Haider ontmoeten elkaar de komende maanden enkele keren om de basis te leggen voor een samenwerking tussen beide partijen. Bedoeling is om op termijn, samen met nog een aantal andere Europese extreem-rechtse partijen, een gemeenschappelijk platform uit te werken met het oog op de volgende Europese verkiezingen van 2004.
In een interview met het Oostenrijkse magazine Format maakt Dewinter donderdag bekend dat Haider binnen enkele maanden op zijn uitnodiging naar Antwerpen komt. "Haider is in heel Europa een succesfactor. Het is dan ook heel belangrijk dat we kunnen samenwerken met hem en dat hij ons steunt. Ook in België is Haider zeer populair", staat in het magazine te lezen.

In een telefonische reactie verduidelijkte Dewinter dat hij vorige week tijdens de bijeenkomst in het Oostenrijkse Karinthië - waar naast Haider en Dewinter ook een vertegenwoordiger van de Italiaanse Lega Nord aanwezig was - Haider heeft uitgenodigd voor een tegenbezoek aan Vlaanderen. De FPö-topman ging daar naar verluidt op in. De ontmoeting heeft eind dit jaar, begin volgend jaar plaats. Een datum staat echter nog niet vast.

In Karinthië maakten Dewinter, Haider en het Lega Nord-parlementslid voor het eerst met elkaar kennis. "Bedoeling was om elkaar te leren kennen, een aantal misverstanden uit de wereld te helpen en te kijken in hoeverre onze standpunten gelijk lopen. Eventueel kan het tot een gezamenlijk platform voor de (Europese) verkiezingen komen. Maar dat zal tijd vergen", verklaarde Dewinter donderdag.
Nu in het nieuws