Topproducer Gus Dudgeon verongelukt

De succesrijke Britse popproducer Gus Dudgeon (59) en zijn vrouw Sheila zijn bij een auto-ongeval ten westen van Londen om het leven gekomen, zo heeft het populaire dagblad The Sun dinsdag bericht. De rode draad in het creatieve leven van Dudgeon was de samenwerking met Elton John.

Belga

Het paar was in een Jaguar sportwagen maandagmorgen vroeg op terugweg van een feestje, en belandde van de snelweg in een veld. Dudgeon was de producer van talrijke hits voor sterren als Elton John en David Bowie, met onder meer respectievelijk "Rocket Man" en "Space Oddity".

Popster Sir Elton John is volgens de krant ondersteboven van de dood van zijn mentor. Vanuit zijn vakantieoord in zuid-Frankrijk zei hij: "Gus had een ongelooflijk talent. Hij was over de jaren heen een vriend met een groot hart. Ik zal hem verschrikkelijk missen".

Dudgeon startte zijn muzikale carrière in de vroege jaren zestig als theejongen en later ingenieur in de studio's van Decca in Londen. Hij zat bijvoorbeeld aan de knoppen voor "She's not there" van The Zombies en het legendarische Bluesbreakers album van John Mayall.

Hij produceerde als onafhankelijke producer Bowie's eerste hit "Space Oddity", John Kongos' "He's going to step on you again" (dat de eerste "sample" ooit zou omvatten) en droeg bij aan het succes van de Rolling Stones die voor Decca hun eerste platen opnamen. Als onafhankelijke producer werkte hij later met mensen als Lulu, Eric Clapton, Tom Jones, XTC en Fairport Convention. Voor Elton John blikte hij onder andere de hits "Rocket Man", "Crocodile Rock" en "Daniel" in.

Dudgeon volgde in het begin van de jaren zeventig om fiscale reden Elton John naar Frankrijk. In een oud kasteel nabij Hérouville maakte het duo nummers als "Honky Chateau", "Don't Shoot Me I'm Only the Piano Player" en "Goodbye Yellow Brick Road". "Hij haalde de dramatiek in Elton John naar voren", schreef de "Daily Telegraph". Dudgeon was voor Elton John zowat wat George Martin voor de Beatles en Tony Visconti voor Bowie was, aldus kenners.