Wattman verkoopt lekkers

WATTMANEr zijn van die momenten in je leven dat alles samenkomt. Voor Anita Schuur (39) was dat het moment waarop ze op het Tramplein in Berchem haar Wattman opende, een café/bakkerij/restaurant. "Het is gewoon perfect", zucht ze zichtbaar gelukkig. "Alles hier is perfect."
BR>
Anita Schuur is Nederlandse en dat kan ze met haar uitspraak moeilijk verbergen. Twintig jaar geleden kwam ze naar België om muziek te studeren. Ze trouwde hier en kreeg twee kinderen, die ondertussen 14 en 16 jaar zijn, en bleef in Antwerpen wonen. "Ik heb tweeënhalf jaar in de buurt van het Tramplein gewoond en liep al langer met het idee rond om voor mezelf iets te beginnen. Ik werkte op de universiteit, waar ik de coördinatie deed van de studentenmobiliteit, en had het daar wel zo'n beetje gehad."

Het eerste pand waar ze haar oog op liep vallen, kon ze door omstandigheden niet huren. "Toen maakte iemand me attent op dit gebouw", straalt ze. "Hier was vroeger ook een bakker. Ik ben hier nog op het afscheidsfeest geweest." Vijf generaties lang werd in dit gebouw brood gebakken. En dat kon Anita niet zo maar laten schieten. "Het was niet de bedoeling dat ik een bakkerij zou beginnen. Maar ik kon die traditie niet verloren laten gaan. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een bakker die voor mij brood kon leveren. En die heb ik gevonden in de Kersbeekstraat."

De bakker wil niet met zijn naam in de krant. "Het is een man die bakt vanuit z'n buik", zegt Anita. "Hij komt, net als ik, uit de academische wereld en heeft geen bakkersopleiding. Hij heeft het allemaal zelf gedaan. Is naar Wenen getrokken om daar taartjes te leren bakken. Al zijn producten kiest hij heel nauwkeurig uit. Ik sta er honderd procent achter."

Waar ze ook 100% achter staat, is haar kok: Spencer. Die zorgt ervoor dat het restaurant op de eerste verdieping blijft draaien. Ook hij kookt vanuit zijn buik. "Op termijn wordt hij mijn vennoot", lacht Anita. "Ik deel zijn visie op het koken volledig. Alles moet perfect zijn, van de ingrediënten tot de afwerking."

Eigenlijk is de Wattman - zo genoemd omdat de zaak is gelegen op het Tramplein - een beetje uit de hand gelopen. "'s Morgens kan je bij ons brood kopen of ontbijten, 's middags kan je hier lunchen, in de namiddag kan je op ons terras zitten (enkele tafels zijn door de stad geplaatst als verkeersremmer), 's avonds kan je uitgebreid dineren en vervolgens is het hier een café. Met wat je geluk kan je 's nachts nog een brood komen kopen!"

Wattman, Tramplein 3, 2600 Berchem, 03-230.55.40, elke dag vanaf 9.30u, woensdag gesloten
Nu in het nieuws