Zweedse kindermeubeltjes

PAULINE
BR>Pauline von Gaffke gaf het klassieke Zweedse kindermeubilair een nieuw leven en probeert hiermee stilaan de wereld te veroveren. In Stockholm en New York zijn al Swedish-Classicwinkels. De derde in de reeks opende zopas aan de Sint-Jorispoort in Antwerpen.

"Antwerpen werd me aangeprezen als een echte winkelstad en een internationaal centrum voor mode en antiek. Toen ik de stad wat later leerde kennen, heb ik niet getwijfeld", vertelt Pauline. De zaak aan de Sint-Jorispoort gaf ze in handen van het Nederlands-Zweedse koppel Daan Rueb en Jeanette Wigelius.

"Wat je hier ziet, zijn typisch Zweedse kindermeubeltjes zoals ze werden gemaakt in de achttiende eeuw. Het is een stijl die we te danken hebben aan koning Gustav III", aldus Pauline. "In die tijd was Zweden een arm land, ook op cultureel vlak. De koning trok Europa door waar hij allerlei invloeden op het vlak van kunst of architectuur op zich af liet komen. Deze stijlen bracht hij over naar Zweden. Ze zijn nooit verloren gegaan. Vandaar de vele houten huizen of de pastelkleuren die je bij ons nog overal tegenkomt."

Pauline von Gaffke liet zich inspireren door een boek van Lars Sjöberg dat het achttiende-eeuws meubelwerk in kaart bracht. Bij de productie van de meubelen gebruikt ze de oorspronkelijke houtsoorten of natuurlijke lijmen.

Momenteel staan bij Swedish Classic vooral meubeltjes die bedoeld zijn voor meisjeskamers: meestal witgeschilderde tafeltjes, stoeltjes en bedjes met daarop handgeschilderde motieven, vooral in lichtblauw. Prachtig zijn de kasten die zodanig zijn beschilderd dat ze op een tegelkachel lijken. Daan en Jeannette, die de winkel openhouden, werken samen met artistieke vaklui die uw muur kunnen beschilderen met motiefjes die aangepast zijn aan de meubelen en de stoffen die ze verkopen.

Binnen een tweetal maanden moet de collectie in Antwerpen compleet zijn. Dan worden ook iets stoerdere meubelen voor jongenskamers verkocht, met wat donkerder kleuren en eventueel leder voor de bekleding, en een 'volwassen' collectie.

De meubelen van Swedish Classic zijn ronduit schitterend, maar er hangt een fors prijskaartje aan. Logisch, want alles is handgemaakt en -beschilderd. Voor het meisjesbed met matras op de foto (80 x 160 cm) betaalt u bijvoorbeeld 3.200 euro. Voor een kinderstoeltje telt u, afhankelijk van de bekleding, 480 of 560 euro neer.

Swedish Classic, Sint-Jorispoort 13, 2000 Antwerpen, 03-234.04.14. Gesloten op zondag en maandag. Ons oordeel: vier sterren.
Nu in het nieuws