Zweedse wetenschappers onthullen geheim van de knuffel

In de huid bevindt zich een zenuwnetwerk dat mensen bij bepaalde aanrakingen een aangenaam gevoel geeft. Zweedse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om de hersenactiviteit bij aanrakingen grondig te ontleden. Meer bepaald het CT-netwerk speelt een doorslaggevende rol in de manier waarop we op een aai of knuffel reageren.

Belga

De werking van dit vrij trage zenuwnetwerk werd duidelijker nadat dokters bij een vrouw wiens gevoelszintuig verdwenen was, een aangenaam mentaal gevoel waarnamen wanneer haar huid zacht werd aangeraakt. Meteen werd verder onderzoek gedaan om een wetenschappelijk antwoord te vinden op de vraag waarom de meeste mensen knuffelen zo leuk vinden. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Sahlgrenska Universiteitshospitaal in Zweden. De resultaten ervan staan te lezen in het wetenschappelijk magazine Nature Neuroscience.

Belangrijkste conclusie uit het onderzoek is de vaststelling dat tedere aanrakingen een ander deel van het zenuwstelsel stimuleren dan gewone aanrakingen. Tot nu toe vermoedden wetenschappers alleen maar dat bij het activeren van hersencellen na een passionele of tedere omhelzing andere zenuwen actief waren. Nu zijn ze er zeker van dat er in het menselijk lichaam wel degelijk zoiets bestaat als een "emotioneel aanrakingssysteem".

De proefpersoon, een 54-jarige Zweedse vrouw zonder tastzin, werd op de leeftijd van 31 jaar ziek. Haar gevoelszenuwen werken sindsdien niet meer naar behoren. Bij druktesten kon ze bijvoorbeeld niet zeggen in welke richting een voorwerp over haar arm werd voortbewogen. Wanneer haar arm daarentegen heel licht werd aangeraakt met een verfborstel, ervoer ze wel een plezant gevoel. Haar CT-zenuwstelsel bleek dus niet aangetast. Na een hersenscan bleek dat de CT-zenuwen net dat deel van de hersenen stimuleerden die instaan voor de uiting van emoties.

"Natuurlijk gaat dit alleen op bij trage, onbewuste aanrakingen omdat de CT-vezels heel traag werken", aldus Hakan Olausson, die het onderzoek leidde. "We zijn er enkel en alleen in geslaagd het gevoelssysteem bij aanrakingen beter te ontleden omdat we een patiënt gevonden hebben bij wie de basisgevoelsreceptoren ontbraken en de trage CT-vezels er nog waren", besluit hij.