Bioboerderij in quarantaine door protestgeitje

Print
Luc Bloemen, de bioboer die vorige week een geitenlam had meegenomen bij het protest tegen de opruiming van de biologische geitenhouderij in Klemskerke, heeft zichzelf heel wat problemen op de hals gehaald. Niet alleen overtrad hij het vervoersverbod voor geiten, bovendien blijkt dat de meeste dieren op z'n eigen bedrijf geen verplicht oormerk dragen. Zijn bedrijf staat onder toezicht.
BR>
Inspecteurs stelden vast dat ook de andere dieren van het biobedrijf van Bloemen - Gastvrije Aarde in Sint-Maria-Horebeke (Zwalmstreek) - nauwelijks geringd waren. Van de 12 geiten waren er slechts 3 geïdentificeerd, van de 6 ooien slechts 2, van de 13 lammetjes geen enkel, zo laat het kabinet landbouw weten. Het identificeren van dieren met een oormerk is verplicht. Op die manier kan de hele levensloop van een dier getraceerd worden.

Vrijdag werd het bedrijf van Bloemen onder toezicht ("onder verdenking") geplaatst. Er mogen geen dieren of producten in of uit. Er dienen speciale voorzorgsmaatregelen genomen te worden (bijvoorbeeld op het vlak van ontsmetting). Bioproducten (zoals de biologisch geteelde groenten) verkopen, kan voorlopig niet.

.

Nu in het nieuws