Stotteren gevolg van storing in linkerhersenhelft

Print
Stotteren wordt veroorzaakt door een storing in de linkerhelft van de hersenen. Wanneer de verbinding met het hersengedeelte dat verantwoordelijk is voor de spraak daarbij nog eens ontbreekt, is stotteren zelfs niet te behandelen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van een medisch team aan de universiteiten van Hamburg en Göttingen, waarover donderdag in het medische tijdschrift Lancet werd bericht.
Ongeveer 1 procent van de wereldbevolking stottert een heel leven lang. Deze vorm van spraakgebrek is genetisch bepaald. Ondanks tientallen jaren van onderzoek is de precieze oorzaak en de structurele genetische vorm van het hersengedeelte dat stotteren bevordert, nog altijd niet bepaald. De Duitse wetenschappers slaagden er toch in een nieuw aspect van stotteren te belichten.

Het onderzoeksteam bracht vijftien stotteraars en vijftien normaal sprekende mensen bijeen. In een magnetisch scantoestel werd de hersenstructuur van de proefpersonen onderzocht. Bij de stotterende personen bleek het celweefsel in de linkerhelft van de hersenen anders te zijn dan bij de controlegroep. De zenuwverbindingen van en naar de delen van de hersenhelft die met de coördinatie van spraakbewegingen zijn belast, waren verstoord. Het gaat om de hersenverbindingen die de tong en het strottenhoofd moeten activeren.

De onderzoekers stellen dat deze abnormale hersenstructuur vermoedelijk wordt gevormd tijdens de eerste jaren waarin iemand leert spreken. Bij de meeste kinderen is het stotteren van voorbijgaande aard. Toch zijn er in de wereld in totaal 55 miljoen stotteraars. In België zijn er dat ongeveer 100.000.
Nu in het nieuws