Dokters krijgen opleiding voor pokkenvaccins

Honderd dokters, verspreid over het hele land, krijgen binnenkort een opleiding om mensen te vaccineren tegen pokken. Het gaat om een heel aparte techniek met een al even apart instrument. De opleiding past in het veiligheidsplan tegen bioterreur van het ministerie van Volksgezondheid.
BR>
Sinds de aanslagen van 11 september en de antrax-psychose nadien, willen de VS en Europa klaar zijn voor het geval "slapende cellen van terroristen" zouden aanvallen met biologische, nucleaire of chemische wapens. Amerika is intussen goed voorzien van vaccins tegen pokken. Ook Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland hebben al pokkenvaccins in hun bezit. België nog niet.

"Maar langer dan een paar dagen zal dat niet meer duren", maakt dokter Snacken, adviseur op het ministerie van Volksgezondheid, zich sterk. Hij is coördinator van het veiligheidsplan dat moet voorzien in de aanschaf van vaccins, medicijnen en tegengiften, en de training van dokters en personeel. De dokter verwacht dat het plan tegen september rond zal zijn.

Pokken zijn sinds 1980 officieel de wereld uit. Het virus zou officieel alleen nog aanwezig zijn in twee labs: één in Atlanta in de VS en één in Novosibirsk Rusland. Mogelijk hebben Russische onderzoekers hun experiment - maar misschien ook hun virusreserves - verkocht aan derden. Volgens Amerikaanse bronnen hebben Irak en Noord-Korea het pokkenvirus kunnen bemachtigen.

In België werd het volksinentingsprogramma tegen de pokken in de loop van de jaren 70 afgebouwd. Wie meer dan 25 jaar geleden werd ingeënt, zou nog immuum zijn.
Nu in het nieuws