'Schat' Stanley onder veilinghamer

Print
Recentelijk ontdekte voorwerpen die toebehoorden aan de grote Britse ontdekkingsreiziger Sir Henry Morton Stanley gaan op 24 september bij de Londense afdeling van veilinghuis Christie's onder de hamer. De collectie, meer dan duizend voorwerpen die in 210 loten worden geveild, zal naar verwacht zo'n 800.000 pond (1,2 miljoen euro) opbrengen.
BR>
Aan Stanley (1841-1902) worden de inmiddels legendarische woorden 'Dr Livingstone, I presume' toegeschreven. Die zou hij hebben uitgesproken op het moment dat hij missionaris Livingstone aantrof in Ujiji aan het Tanganyikameer. Stanley was toen overigens naar (destijds nog zeer) donker Afrika vertrokken in opdracht van de Belgische koning Leopold II. De Afrikaanse 'schat' van Stanley werd onlangs onder lagen stof maar in maagdelijke toestand ontdekt bij een grondige opruimbeurt van twee zolderverdiepingen van een woning in Pirbright, Surrey.

Pronkstukken van de zeer verscheiden collectie zijn een doorweekte kaart die hij op zijn expeditie (1874-1878) bij zich droeg, en het Winchestergeweer dat hij tijdens de ontmoeting in Ujili bij zich had.

.

Nu in het nieuws