Garnalen dit jaar duurder

2002 wordt geen goed garnalenjaar. Dat meent Bart Schiltz, voorzitter van de Rederscentrale. Het seizoen zal pas laat starten, omdat het zeewater nog te koud is. En er is dit jaar veel wijting in de Noordzee. Die eet het garnaalbroed op. Door het mindere aanbod zal de prijs stijgen.
BR>
Sinds de jaren zestig is de aanvoer van garnaal in de Vlaamse veilingen continu aan het dalen. In 1960 werd nog 2.130 ton aangevoerd, in 1995 was het amper 180 ton. De aanvoer in 2000 was beter. Toen werd opnieuw 493 ton aangevoerd door zo'n dertig vissersboten.

Volgens Vlaams minister voor Economie Jaak Gabriëls (VLD) heeft de visserij in Vlaanderen haar kritieke grens bereikt. Dat heeft hij vrijdagmorgen gezegd tijdens een werkbezoek aan de Zeebrugse Visveiling. Noch het aantal schepen, noch de aanvoer mogen verder zakken. De uitdaging bestaat er volgens de minister in om het prijs/kwaliteitsniveau te behouden en schouder aan schouder te staan binnen de sector.

Gabriëls wil ook dat er meer eenheid komt in de promotie van de Vlaamse visserij. Waarop de minister meteen zelf het goede voorbeeld gaf en de eerste kist Vlaamse garnalen van het seizoen kocht voor een goed doel.

.

Nu in het nieuws