240 miljoen kilo appelen minder verwacht

Tijdens het Internationaal fruittelerscongres ‘Prognostfruit’ in Trento (Italië) zijn vrijdag de Europese verwachtingen voor de fruitteelt van 22 landen bekendgemaakt. «Voor 2002 verwacht men in Europa een appelenoogst van 7.274 miljoen kilo.Dat is 3 procent of ruim 240 miljoen kilo minder dan vorig seizoen,» meldt Jef Odeurs, secretaris van de Belgische Fruittelers Organisatie (BFO) vanop het congres in Trento.

BR>

«Voor de perenoogst zijn de verwachtingen iets hoopvoller. Na de kleine oogst van vorig seizoen verwacht men weer 2.227 miljoen kilo of 13 procent meer dan in 2001. Bij de voornaamste variëteit conference verwacht men 589 miljoen kilo te plukken, 10 procent meer dan het gemiddelde van de laatste vijf seizoenen,» aldus Odeurs.

Enkel in Italië, dat 32 procent van de appelenoogst in Europa voor zich neemt, verwacht men 7 procent meer te plukken dan vorig jaar. Door de vorstschade en de minder goede junirui zullen de noordelijke EU-landen zoals Duitsland, Engeland, België en Nederland tussen 9 en 32 procent minder appelen plukken.