Belg spaart minder bankbiljetten

De Belgen hebben beduidend minder bankbiljetten in hun portefeuille en hun sok steken dan vorig jaar. Eind juli had de Nationale Bank voor 8 miljard euro aan bankbriefjes in omloop gebracht. Dat is 32% minder dan op hetzelfde moment vorig jaar. Er wordt vooral minder opgepot in een of andere kluis of sok. Maar ook het stijgend gebruik van de bankkaart zorgt voor een terugloop van het baar geld.

BR>

Statistieken over hoeveel geld er vorig jaar in een duister hoekje werd achtergehouden, heeft de Nationale Bank niet, maar gouverneur Guy Quaden raamt het op een derde van het totale bedrag in omloop. Door de omschakeling van de frank naar de euro moest dit geld wel boven water komen. Intussen zijn de voorraden (nog) niet in dezelfde mate aangevuld.

Verder speelt ook de opmars van het betalen met de bankkaart mee. In de eerste zes maanden van dit jaar werd er voor 16% meer betaald met een Bancontact-kaart dan in dezelfde periode van 2001. De Protonkaart, waarmee kleine betalingen worden voldaan, werd liefst 130% keer meer bovengehaald.

De daling van de geldomloop is niet noodzakelijk goed nieuws voor de Nationale Bank en de Staat. De centrale bank kan de tegenwaarde van de biljetten beleggen. Hoe minder biljetten in omloop, hoe minder er kan worden belegd en hoe minder intresten worden verdiend. De eerste 3% rente op die beleggingen is voor de Nationale Bank. Wat extra wordt verdiend, komt de Staat ten goede.

Nu in het nieuws