Tegenstanders president Haïti bestormen gevangenis

Print
Een groep tegenstanders van de Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide heeft vrijdag de gevangenis van Gonaives, honderd kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Port-au-Prince, bestormd. Zeker 160 gevangenen zijn uit het cellencomplex gevlucht.
BR>
De groep sloopte met een tractor een muur van de gevangenis. Een van de ontsnapte gevangenen is Amiot Metayer, leider van de linkse beweging Volksorganisatie. Hij werd 2 juli aangehouden, omdat hij een huis van een rivaliserende groep in brand had gestoken. Zijn aanhangers hebben fel tegen de arrestatie geprotesteerd. Metayer heeft de president donderdag van verraad beschuldigd.

Aristide werd in 2000 tot president gekozen bij verkiezingen die met veel geweld gepaard gingen. De oppositie boycotte de stembusstrijd omdat die volgens haar oneerlijk was. De ex-president en bevrijdingstheoloog Aristide werd in 1991 ook staatshoofd van het armste land van Latijns-Amerika. Hij werd na zeven maanden door militairen afgezet, maar keerde na het herstel van de democratie in 1994 terug. In 1996 trad Aristide af.

.

Nu in het nieuws