VS moeten namen van aangehouden terreurverdachten openbaar maken

Een Amerikaanse federale rechter heeft vrijdag bepaald dat het ministerie van justitie de namen van personen die in het kader van het onderzoek naar de terreuraanslagen van 11 september zijn aangehouden, binnen vijftien dagen openbaar moet maken.

AP Ned

BR>

Districtsrechter Gladys Kessler zei alleen een uitzondering te willen overwegen indien een aangehouden persoon als een belangrijke getuige kan worden beschouwd. Ook mag de overheid de naam van een arrestant geheim houden als de betreffende persoon daar zelf om heeft gevraagd.

De rechter zei niet mee te kunnen gaan in het argument van het ministerie van justitie, dat terroristen in het buitenland aan de hand van de namen van arrestanten zouden kunnen afleiden hoe het onderzoek vordert.

In het kader van het onderzoek naar '11 september' zijn volgens de autoriteiten bijna 1.200 personen opgepakt, van wie het merendeel inmiddels is uitgezet. Het ministerie van justitie zei in juni dat minstens 147 personen nog werden vastgehouden, van wie 74 wegens overtreding van immigratiebepalingen. Hoeveel van hen als onmisbare getuige worden beschouwd is niet bekend.

Nu in het nieuws