Turkije geeft Koerden meer culturele rechten

Print
In Turkije krijgen de Koerden voortaan meer culturele rechten. Het gaat onder meer om radio- en televisieprogramma's in het Koerdisch. Ook onderwijs in het Koerdisch wordt mogelijk. Het Turkse parlement heeft zaterdagochtend in een marathonzitting de omstreden hervorming goedgekeurd.
BR>
De radio- en televisieprogramma's vallen onder toezicht van de staat. In geen geval mogen ze ingaan tegen de "grondwettelijke beginselen en de ondeelbaarheid van natie en grondgebied". In de uitzendingen mag ook niet worden opgeroepen tot geweld en haat. Het onderwijs in de Koerdische taal, enkel toegelaten in prive-instellingen, zal eveneens door de Turkse staat worden gecontroleerd. Vrijdag werd al de doodstraf in vredestijd afgeschaft.

De rechtse MHP, de Partij voor de Nationale Actie, stemde tegen de wet. Volgens de MHP, de sterkste fractie in het parlement, betekent de wet een gevaar voor de Turkse territoriale integriteit en zal de wet het Koerdische separatisme aanwakkeren. De wet betekent een belangrijke stap naar toetreding tot de Europese Unie. Alhoewel geen officiële cijfers bestaan, wordt geschat dat de Koerden zowat 20 procent van de Turkse bevolking uitmaken. In Turkije leven zo'n 70 miljoen mensen.

.

Nu in het nieuws