Bruguera overtuigd van dopinggebruik in tennis

Sergi Bruguera is ervan overtuigd dat er in de tennissport doping wordt gebruikt. De 31-jarige Spanjaard won 14 ATP-toernooien waaronder Roland Garros in 1993 en 1994.

Belga

In een interview met El Pais zegt hij dat doping bestaat in tennis. "In het verleden zijn al verschillende spelers betrapt." Hij doelde op de Argentijn Chela en Tsjech Korda bij wie nandrolon gevonden werd en op de Zweed Wilander en Tsjech Novacek die cocaïne hadden gebruikt.

Bruguera hekelt het beleid van de ATP. "Ze doen er zeven maanden over om spelers te schorsen", aldus de Catalaan, die aan het einde van dit seizoen afscheid neemt. "Bovendien doen ze geheimzinnig over de straffen die veel te licht zijn." Chela werd slechts drie maanden geschorst in plaats van twee jaar zoals in andere sporten.

Bruguera werd door El Pais ondervraagd over de opvallend toegenomen fysieke uitstraling van de Argentijnse gravelspeler Canas. "Er zijn spelers die mij hebben verbaasd door hun toegenomen snelheid en fysieke kracht. Ik heb er de ATP-leiders op aangesproken. Ik vind dat er veel regelmatiger gecontroleerd moet worden. Bovendien moet de ATP de geheimzinnigheid rond de controles laten varen en de resultaten bekend maken."

Bruguera is na de Fransman Escudé de tweede tennisser met naam die toegeeft dat er in het tennis doping gebruikt wordt. De Australiër Mendoza, directeur van het antidopingsinstituut Asda, verklaarde drie weken geleden dat het imago van het vrouwentennis sterke gelijkenissen vertoont met dat van de Chinese zwemsters in 1994. Die veroverden de wereld maar bleken later verboden, prestatiebevorderende middelen te hebben gebruikt.