Passief roken schaadt ook gezondheid van katten

Dat roken de gezondheid schaadt, zowel van rokers als niet-rokers, staat als een paal boven water. Uit een recente studie in de Verenigde Staten blijkt nu ook dat huiskatten het risico lopen zware gezondheidsproblemen te krijgen door passief mee te roken met hun baasje. Volgens GAIA kan de studie een extra stimulans zijn voor dierenliefhebbers om te kappen met hun ongezonde gewoonte.

Belga

De vorsers aan de universiteit van Massachusetts gingen na of er een verband bestaat tussen de blootstelling van katten aan tabakrook en het risico op lymfekliergezwellen, zo meldt het wetenschappelijke Amerikaanse tijdschrift 'American Journal of Epidemiology' in zijn editie van donderdag. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 1993 en 2000 op 80 katten met een kwaadaardig lymfekliergezwel. De wetenschapsmensen voerden ook 114 controles uit op dieren waarbij een aandoening aan de nieren was vastgesteld. Daarna kregen de baasjes van de zieke viervoeters een vragenlijst opgestuurd over het rookgedrag binnen het gezin, twee jaar voordat de diagnose bij het dier was gesteld.

De resultaten zijn enigszins zorgwekkend. Zo blijkt het risico op een lymfekliergezwel bij katten in gezinnen waar gerookt wordt, 2,4 procent hoger te liggen dan bij families waar dat niet het geval is. Bovendien neemt het risico toe naargelang de duur en hoeveelheid dat de katten aan de rook worden blootgesteld. Na vijf jaar in rook te vertoeven, ligt het risico liefst 3,2 procent hoger.

Wanneer het baasje bovendien meer dan één pakje per dag rookt, of wanneer meerdere personen binnen het gezin verslingerd zijn aan sigaretten, stijgt het risico tot respectievelijk 3,3 en 4,1 procent. Opmerkelijk is dat de dieren niet alleen schade zouden oplopen door het inademen van de rook, maar ook door de giftige deeltjes die zich afzetten op hun pels en die ze daarna binnenkrijgen bij het likken.

"Het lijkt mij aannemelijk dat ook katten last hebben van roken", reageert Ann De Greef van Gaia. "Ik heb zelf zes katten en zij zijn voor mij de reden geweest om te stoppen met roken". Gaia wil in elk geval de informatie verspreiden en hoopt zo dierenliefhebbers te sensibiliseren en aan te zetten tot stoppen met roken. "Het is goed voor hen en goed voor de dieren," aldus De Greef.

Voor dierenarts-oncoloog Hugo Vinck lijken de resultaten van de studie "zeer eigenaardig". "Het kwaadaardig lymfekliergezwel zou in de longen van katten moeten voorkomen, als inademen van tabaksrook de oorzaak is. Maar zo'n gezwel komt heel weinig voor in de longen van katten", legt hij uit.

Volgens Marleen Lambert van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspreventie, is er in België nog geen onderzoek gedaan naar het onderwerp. Tom Ruts, persverantwoordelijke van minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet, benadrukt dat het om een nieuwe wetenschappelijke studie gaat. Hij stelt dat de bal nu in het kamp van de wetenschappers ligt.