Grootste onweer sinds begin van metingen in 1993

De afgelopen tien jaar zijn er nooit zoveel bliksems opgemeten in België als bij de onweders van dinsdag. Dat zegt het KMI in een mededeling woensdag.

Belga

Het bliksemdetectiesysteem Safir van het KMI telde maar liefst 59.500 bliksems. Sinds het begin van de metingen in 1993 werden nooit eerder op één dag zoveel ontladingen geteld. De onweders ontstonden dinsdagmiddag boven de Ardennen. Vooral onder Namen en tussen Brussel en Gent was het onweer erg actief. De hoogste bliksemactiviteit werd omstreeks 17.30 uur opgetekend.

Er vielen op dat moment in België 400 bliksems per minuut waar te nemen. Opvallend is volgens het KMI ook de lange duur waarin de bliksemactiviteit hoog was. Tussen 16 en 18.30 uur bleef de bliksemfrequentie quasi voortdurend boven de 150 bliksems per minuut. De meeste ontladingen gebeurden boven de streek van Hoei, met 42 bliksems per km2. Daarentegen viel er ten westen van Gent en boven West-Henegouwen nauwelijks een lichtflits te zien.

Ook de neerslag verschilde naar gelang de regio. In Opwijk viel er 70,2 liter per vierkante meter, in Sint-Agatha-Berchem 40 l/m2 terwijl een paar kilometer verder in Ukkel slechts 7,3 l/m2 werd geregistreerd, zo blijkt uit de eerste metingen waarover het KMI beschikt. Het meeste water viel in Meix bij Virton naar beneden (86,0 l/m2). Ten westen van Brussel varieerden de hoeveelheden tussen 0 l/m2 en 13 l/m2.