Delhaize herziet zijn verwachtingen naar beneden

Print
Delhaize herziet zijn omzet- en winstverwachtingen voor 2002 naar beneden. Dat bleek donderdag op een persconferentie, waar de Belgische distributeur de resultaten voor het eerste halfjaar presenteerde.
"Op basis van de resultaten van de eerste zes maanden en van de verwachte ontwikkelingen tijdens het tweede semester, zal de omzet van de groep met 3 à 4 procent groeien in plaats van met 5 procent zoals eerder aangekondigd", aldus gedelegeerd bestuurder Pierre-Olivier Beckers. Deze prognose gaat uit van een onveranderde wisselkoers.

Ook Delhaize America zou nog groeien, maar hier herziet de distributeur de omzetgroei van 2 naar 1 procent. Wat de nettowinst betreft, verwacht Delhaize een toename met 10 procent, tegen de eerder verkondigde 10 à 12 pct winstgroei. Beckers verklaarde nog dat het verkoopsnetwerk met 102 winkels wordt versterkt, tot in totaal 2.546 verkoopspunten. Die aangroei is wel minder dan voorzien.

De gedelegeerd bestuurder was donderdag weinig tevreden over de resultaten van het tweede trimester. "Voor het eerste halfjaar tonen de resultaten echter de sterkte van de groep", aldus Beckers. Zo sloot Delhaize het eerste semester af met een nettowinst van 94,8 miljoen euro, een stijging met 28,9 pct. De omzet groeide in dezelfde periode lichtjes tot 10,66 miljard euro.

In de Verenigde Staten bleef de omzet min of meer stabiel op 7,49 miljard euro (+0,4 pct). Een resultaat dat vooral in het tweede trimester werd beïnvloed door de moeilijke economische en concurrentiële omgeving, aldus Beckers. Ook de toenemende werkloosheid bij de Amerikanen is volgens Delhaize verantwoordelijk voor de mindere verkoop.

In België, goed voor een omzet van 1,64 miljard, ziet Delhaize zijn marktaandeel groeien. Nochtans was er de invoering van de euro en de nieuwe commerciële politiek. "De klant heeft hier veeleer positief op gereageerd, zo verkopen we meer producten per klant", aldus Beckers.

De CEO beklemtoonde nog dat de lagere dollarkoers geen invloed heeft op de marges. "Nochtans bekijkt men ons de jongste tijd als een onderneming die gevoelig is aan de dollarkoers. Zo volgen de dollar en onze aandelen sinds juni dezelfde trend". Voordien zorgde een sterke dollar voor een lage koers van het Delhaize-aandeel en omgekeerd.

Wat de strategie van de distributiegroep betreft, bevestigden de bestuurders van Delhaize dat ze hun zoektocht naar kleine overnames blijven voortzetten, en dit met het doel het marktleiderschap in bepaalde sectoren te versterken. Maar een overname van de Belgische dochters van het Nederlandse Laurus werd dan weer formeel ontkend.

Het aandeel van Delhaize verloor op de beurs van Brussel donderdag bij opening snel 7,5 procent, tot de laagste koers in zes jaar. Intussen is het verlies beperkt tot ruim 2 procent.
Nu in het nieuws