Grootste Europese banken zien inkomsten dalen

Print
Deutsche Bank, het Franse BNP Paribas en de Britse Barclays bank, alle drie bij de grootste financiële instellingen van Europa, zagen de voorbije maanden hun inkomsten dalen, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde kwartaalresultaten. Bovendien zien de drie geen tekenen van beterschap.
Deutsche Bank, nummer 1 in Europa, boekte voor het tweede kwartaal een 76 procent lagere nettowinst, met name 204 miljoen euro. Dat is grotendeels het gevolg van een verdubbeling van de provisies voor 'slechte leningen' tot 588 miljoen euro. De winst voor belastingen lag dan weer 34 procent hoger, op 2,2 miljard euro. Dat is hoger dan analisten hadden verwacht. Vooral de verkoop van activa voor 1,9 miljard euro, stuwde het resultaat omhoog.

De grootste Franse Bank BNP Paribas zag haar nettowinst met 13 procent slinken in het tweede kwartaal. De eerste jaarhelft werd door voorzitter Michel Pebereau omschreven als "een ongunstige en onvoorspelbare economische en beleggingsomgeving".

Barclays verklaarde dat de inkomsten voor de eerste zes maanden "lager liggen dan verwacht". De winst daalde 5,6 procent tot 1,23 miljard pond (1,92 miljard euro). Ook Barclays zette al 713 miljoen pond opzij voor slechte leningen.

Oorzaak van de tegenvallende resultaten zijn enerzijds de toenemende verliezen doordat failliete bedrijven hun lening niet langer kunnen aflossen. Deutsche Bank verloor voor 241 miljoen dollar door leningen aan het failliete telecomconcern Worldcom. Barclays verloor 104 miljoen pond met de crisis in Argentinië. Ook de inkomsten uit beleggingen droogden op, wegens het slechte beursklimaat.

Donderdag maakte de grootste Europese verzekeraar Allianz bekend dat het 3.000 jobs bij dochter Dresdner Bank gaat schrappen, als gevolg van de problemen in Latijns-Amerika.
Nu in het nieuws