Farmaciereus Bayer heeft het moeilijk

Print
De Duitse chemiereus en farmaceut Bayer heeft zijn omzet en winst over de eerste helft van dit jaar fors zien kelderen. Dat kwam volgens de concernleiding vooral door de slechte economische omstandigheden. Maar ook het uit de markt halen van het cholestorolverlagende medicijn Lipobay heeft er behoorlijk ingehakt. Liopbay was niet langer betrouwbaar nadat enkele gebruikers ervan waren overleden.
De omzet van het chemie- en farmacieconcern nam over de eerste zes maanden af met 7 procent tot 14,3 miljard euro. De nettowinst viel 44 procent lager uit dan in de eerste helft van 2001. Bayer bleef met 851 miljoen euro wel buiten de rode cijfers. Dat is mede te danken aan het geld dat Bayer kreeg uit de verkoop van zijn 30 procentsbelang in het Belgische fotografiebedrijf Agfa.

Bayers schuldenlast nam enorm toe na de ruim 7 miljard euro kostende overname van gewasbeschermingsproducent Aventis CropScience. De 12 miljard euro aan geleend vermogen probeert het concern te reduceren door minder te investeren en vooral efficiënt te opereren. Het concern heeft al duizenden arbeidsplaatsen geschrapt.

"2002 is een jaar van verandering", vatte topman Werner Wenning de slechte cijfers over het eerste halfjaar samen. Hij zei vooralsnog geen signalen te zien dat de markt zich dit jaar herstelt.
Nu in het nieuws